dimecres, 15 de desembre del 2010

NOVA GUIA D'ENTITATS DE BADIA

Recordem que des del Pla de Desenvolupament Comunitari volem crear una
guia d’entitats i d’espais de participació per tal de donar a conèixer
l’ampli ventall d’associacions i activitats que podem trobar a Badia.
Volem que sigui una guia creada entre totes les entitats i per això ens
agradaria molt comptar amb les vostres aportacions, idees i demandes.

El passat divendres vam fer la primera reunió, tot i la poca assistència
van sortir bones idees.
Per tal que pugui assistir més gent proposem la pròxima per la tarda,
així que us convidem aquest divendres 17 de desembre de 2010 a
les 17:30 al Casal Cívic, a l’aula 6 de la 4ª planta.

Ens agradaria la màxima participació, per això si no podeu assistir a
la reunió ens podeu enviar via mail les vostres suggerències respecte
al que penseu que hi hauria d’haver en aquesta guia.
(placomunitaribadia.mireia@gmail.com)

Ens veiem aviat,
Moltes gràcies!!

dimarts, 30 de novembre del 2010

CONGRÉS DE LES FAMÍLIES DE BADIA DEL VALLÈS

Del 21 al 26 de març Badia viurà la festa de les famílies. Durant una setmana parlarem d’allò que us preocupa, farem activitats, ens trobarem amb altres famílies i professionals...
Vols participar-hi? Vols compartir experiències amb els altres? Ara és la teva oportunitat!!
Vine a aportar idees dimecres 1 de desembre de 2010 a les 17:30h al Casal de Joves (c/Porto s/n-telf:937294651)
ANIMEU-VOS A PARTICIPAR-HI!!

Jornades de Cooperació

Des del Pla Comunitari volem agrair la gran participació que va haver-hi durant les jornades de cooperació “cultivem la diversitat”.
Dimecres 17 es va fer una activitat a la biblioteca en la que explicaven històries d’arreu del món, tot i la poca assistència, va ser una experiència molt maca i enriquidora, us convidem, si tinguéssiu en altra ocasió l’oportunitat d’assistir a un acte semblant, a aprofitar-la.
Divendres 19 al Casal de Joves, es va fer el sopar solidari i varis concerts, es va crear un ambient molt divers i agradable. Va haver-hi molta participació amb persones de totes les edats i cultures. Es van recaptar 364,50€ dels quals tres quartes parts aniran destinats a l’associació Diannah-ba-Catalunya i la quarta part restant a l’associació de Suport a l’Immigrant.
Dissabte 20 malgrat la pluja, que va ser present durant tot el matí, es va celebrar per segon any la festa del Xai, en la qual varem poder conèixer el sentit d’aquest dia i la seva riquesa culinària. Ja ha passat a ser una festa estable en el calendari festiu de Badia.
Agraïm la implicació de les entitats de cooperació durant totes les jornades i esperem que poc a poc anem teixint vincles entre les diferents cultures i persones que formem part de Badia.

dilluns, 15 de novembre del 2010

Badia solidària amb el Sàhara

Donats els fets que s´estan produint a la ciutat de l´Aaiún, en el Sàhara Occidental, tots els grups polítics de l´Ajuntament de Badia del Vallès, volen convocar a tota la ciutadania a concentrar-se a la Plaça Major (davant de l´Ajuntament), avui dilluns 15 de novembre, a les 18 hores, per tal de llegir un manifest rebutjant els fets i recolzant al poble Sahrauí.
Des del Pla Comunitari us convidem a participar a la concentració i a realitzar la màxima difusió per tal que vingui més gent.
Gràcies

dijous, 11 de novembre del 2010

JORNADES DE COOPERACIÓ "Cultivem la Diversitat" 17, 19 i 20 de Novembre a Badia


El Pla de Desenvolupament Comunitari de Badia del Vallès, des de la seva Comissió de Cooperació i Solidaritat, conjuntament amb els Serveis de Cooperació i de Diversitat de l’Ajuntament, us proposen assistir a les Jornades “Cultivem la Diversitat” que es realitzaran els propers dies 17, 19 i 20 de novembre.

Mitjançant tallers, festes, música i sopar solidari, podrem saber més sobre les riqueses culturals que ens envolten i que han viatjat arreu del món de la ma dels/les nostres veïns i veïnes fins arribar a Badia. També és una oportunitat per conèixer els diferents projectes de cooperació que es porten a terme des de la nostra ciutat.

Totes les activitats que oferim són obertes a tothom i gratuïtes excepte el Sopar solidari, té un cost de 3€ (venta anticipada al Casal de Joves) que seran destinats al Senegal per la compra de material escolar i hospitalari, a través de l’Associació Diannah-ba-Catalunya.
Us convidem a participar tots i totes i plegats fer de Badia una ciutat oberta i acollidora per a tothom.

Comissió de Cooperació i solidaritat de Badia del Vallès

dimecres, 6 d’octubre del 2010

Xerrem, grups de conversa en català gratuits a Badia del Vallès

Aquest mes d’octubre comencen nous grups Xerrem a Badia del Vallès.
Els grups de conversa Xerrem tenen com a principal objectiu que la gent que s’hi inscrigui pugui practicar el català oral, adquirir més fluïdesa i perdre la por a parlar-lo.
Setmanalment, persones amb dificultats per expressar-se en català es reuneixen per parlar sota la supervisió de persones voluntàries amb domini del català oral, que els ajuden a aconseguir el seu objectiu.
Les sessions tenen una durada d’una hores i són totalment gratuïtes. L’únic requisit per inscriure-s’hi és ser major d’edat i tenir unes nocions mínimes de català oral.
Xerremés una iniciativa promoguda per la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana) a la qual s’ha afegit Veu Pròpia.

Si teniu domini del català oral i voleu ser voluntari d’algun grup o voleu adquirir fluïdesa i perdre la por a parlar-lo, poseu-vos en contacte amb el Servei Local de Català de Badia (SLC) o amb el Pla de Desenvolupament Comunitari i us en donarem més informació.

També en trobareu més informació a:

SLC de Badia del Vallès
2a planta del Casal Cívic
Pl. de les Entitats, s/n Casal Cívic, 2a planta
93 729 96 08

Pla de Desenvolupament Comunitari
Casal de Joves
669 998 235

Excursión a Collserola organizada por el Banco del Tiempo- 10 de octubre


Desde nuestro proposito de ir conociendo el Valles no asfaltado este domingo os proponemos una caminata ligera y muy agradable por Collserola, uno de los espacios naturales mas proximos a nuestra ciudad y que quizas por eso mismo menos conocemos, Collserola ha sido reconocida durante mucho tiempo como el pulmo de Barcelona.


Excursión a Collserola- 10 Octubre



Cerdanyola del Vallès- Valle de les Feixes- Can Canaletes- Can Codina- Can Coll-Cerdaanyola del Valles

Iniciaremos nuestro itinerario por el Valle de les Feixes en la caseta de información del parque de la Riera de Sant Cugat y siguiendo el camino de Sant Iscle pasamos por debajo del acueducto de Canaletes ( transportaba el agua del Vallès hasta Barcelona, atravesando Collserola ) y por delante de la masía de Can Canaletes y de la ermita de Sta. Mª de les Feixes. Cruzaremos el torrente de Can Coll y llegaremos a la masía del mismo nombre, donde visitaremos una exposición sobre la pagesía, desde alli subiremos al mirador del Puig de la Guardia donde tomaremos el camino de retorno.

Hora de encuentro. 9

Lugar: Avda. Burgos 18 (plaza de la aspirina)

Distancia 12 Km.

dilluns, 20 de setembre del 2010

Nou període de cursos de català per a persones adultes

El Servei Local de Català de Badia del Vallès, que forma part del Consorci per a la Normalització Lingüística, obre un nou període de cursos de català per a adults, per als cursos que començaran aquest mes de setembre.

Els dies per formalitzar la matrícula són:

20, 21 i 22 de setembre, de 10 a 13 h i de 16.30 a 19.30 h.

Com sempre, s’ofereixen cursos presencials, orals i escrits, i cursos a distància per a aquelles persones que no poden assistir a classe.

Els certificats dels cursos són equivalents als certificats Secretaria de Política Lingüística.

lloc: 2a planta del Casal Cívic, plaça de les Entitats, s/n, Badia del Vallès

Tel.: 93 729 96 08

A/e: badia@cpnl.cat

El dia 11 d’octubre, a les 17 h, a la 5a planta del Casal Cívic hi haurà el primer acte de formació de parelles lingüístiques del programa de Voluntariat per la llengua.

Hi sou convidats!

divendres, 30 de juliol del 2010

Els alumnes del Servei Local de Català de Badia reben el certificat de nivell bàsic de català


Els alumnes del Servei Local de Català de Badia reben el certificat de nivell bàsic de català de mans del secretari per a la Immigració i del secretari de Política lingüística de la Generalitat

Dimarts, 6 de juliol, es va fer l'acte de reconeixement als alumnes de nivell bàsic de català al Palau de Mar, amb la presència del secretari de Política Lingüística i del d'Immigració.

El president del Consorci per a la Normalització Lingüística i secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, i el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, van lliurar el dimarts 6 de juliol al Palau de Mar els certificats als alumnes de l’àrea de Barcelona que han assolit satisfactòriament el nivell bàsic de català aquest 2010.

Com cada any, els alumnes de Badia que van assolir el nivell van recollir el seu certificat i van assistir a la clausura de l’acte on van poder gaudir de l'actuació del grup de música del Centre de Normalització Lingüística d'Osona, format per alumnes i participants del programa Voluntariat per la llengua que provenen de Catalunya, Estat espanyol, França, Marroc, Senegal, Ghana, Nigèria, Mali, Brasil, Nicaragua, Colòmbia, Bolívia, Argentina i Xina. Entre tots parlen moltes llengües diferents, però en tenen una sola de comuna que els serveix per relacionar-se: el català.


dimecres, 9 de juny del 2010

La Festa Major comença el divendres!




Un any més arriba la Festa Major a Badia del Vallès. Des del proper divendres 11 i fins el diumenge 13 de juny, Badia gaudirà d´innumerables activitats.

El Pla de Desenvolupament Comunitari us convida especialment a descobrir l'exposició fotogràfica "Cultivem la natura a Badia" i l'exposició interactiva sobre la diversitat cultural "Badia Cosmopolis", el dissabte 12, d'11h a 14h, al Parc Joan Oliver.

Aquest any, el Pla Comunitari també estarà present en Trobadia, el dissabte i diumenge de 19h a 22h, al parking el mercat, donant a conèixer gastronomia i balls de diversos països (Marroc, Senegal, Equador...).

TASTALLENGÜES 2010

Un any més, el Servei Local de Català i la biblioteca Vicente Aleixandre, organitzen, amb motiu de la Festa Major de Badia del Vallès, aquesta gimcana lingüística.

Aquest any, la temàtica triada ha estat l’alimentació saludable i l’activitat física, i compta també amb la col•laboració de les escoles municipals i el Pla Educatiu d’Entorn.

La gimcana es desenvoluparà al llarg de la setmana del 7 a l’11 de juny, a diferents espais del municipi: biblioteques escolars, biblioteca Vicente Aleixandre, mercat municipal i a la paradeta del TASTALLENGÜES, ubicada el divendres 11 de juny, a la plaça Major, dia que tindrà lloc la prova final de la gimcana.

Hi haurà regals i moltes sorpreses per als qui s’hi apuntin!

dimecres, 5 de maig del 2010

Descubrir en Badia las virtudes de la Stevia


Próximamente, en Badia del Vallés, vendrá a visitarnos el Sr. Josep Pàmies, agricultor de Balaguer que posee una pequeña empresa familiar dedicada a la producción de vegetales para consumo humano, bajo las técnicas tradicionales y el respeto al medio ambiente, recuperando para “nuevas ensaladas”, hierbas silvestres mal denominadas “malas hierbas” por la agricultura industrial y química. Nos hablará sobre su experiencia personal en el paso de la agricultura convencional a la ecológica y de los intereses reales de la industria farmacéutica. Nos explicará los distintos usos medicinales de la Stevia Rebaudiana, como un auténtico tesoro para diabéticos (regulando los niveles de glucosa e insulina en sangre), hipertensos (reduciendo la presión arterial), obesos (regulando el aparato digestivo en general y reduciendo grasas en su efecto diurético) y en personas con ansiedad también actúa favorablemente. Nos hablará de la existencia de otras plantas medicinales y sobre “las dificultades por las que está atravesando a causa de una Administración a la que no le importa ni el sufrimiento de las personas ni el expolio del presupuesto sanitario por parte de la industria farmacéutica”.
El señor Pàmies es un gran activista en nuestra sociedad denunciando grandes injusticias medioambientales, sociales y políticas. Promueve el principio de Hipócrates, padre de la medicina: “Que tu alimento sea tu medicina y tu medicina tu alimento”.

De la Stevia destacamos, entre otras, las propiedades medicinales que tienen para los diabéticos. Buena parte de sus afectados pueden beneficiarse de las propiedades reguladoras en sangre que aporta la ingesta de hojas tiernas de Stevia. Estudios médicos constatan que el principio activo de la planta induce a las células beta del páncreas a producir por ellas mismas importantes cantidades de insulina, lo que contribuye a reducir la glucosa en sangre, que es la causa de la diabetes mellitus 2.

Otra aplicación de la Stevia son los enjuagues bucales con infusión de la misma. Tienen efectos similares a los antisépticos químicos como la clorhexidina, así que podríamos considerar la Stevia como preventiva de la caries bucal.

La Stevia, es un arbusto originario de Paraguay, 30 veces más dulce que el azúcar, pero con cero calorías, y es casi 300 veces más dulce que la sacarosa. Por sus características físico-químicas y toxicológicas permiten su inclusión en nuestra dieta para ser utilizada como edulcorante dietético natural, sin efectos colaterales. Se ha convertido en el emblema de su resistencia contra lo antinatural (los edulcorantes químicos como el espartamo), y que le ha dado popularidad entre la población diabética. Regula los niveles de glucosa e insulina en sangre, tiene un efecto vasodilatador, diurético y cardiotónico: se dice que regulan los latidos del corazón y que nutren al páncreas y al bazo, ya que contienen carbohidratos, proteínas, vitaminas y minerales.

En un principio, el payés de Balaguer distribuía sus ramos de Stevia indicando en el envoltorio algunas de esas propiedades, hasta que unos inspectores de la Conselleria de Salut le prohibieron hacerlo. No solo le pidieron que eliminara la información sobre los supuestos beneficios saludables en la Stevia, sino en otras 30 plantas medicinales más que él cultiva, porque ha estudiado sus cualidades.

En cuanto a la a regulación de la Stevia en la UE, al día de hoy, la Stevia no puede comercializarse como alimento. En 2007 la Asociación Europea de la Stevia (EUSTAS) presentó la solicitud de autorización como alimento nuevo (novel food) para las hojas de la Stevia i también lo solicitó para los extractos purificados (mín. 95%) el estatuto de aditivo alimentario edulcorante.

Lamentablemente, la presión de la industria farmacéutica y la industria en general, que tiene en los diabéticos unos “clientes esclavos” no facilita que se pueda avanzar en nuevas investigaciones que permitan profundizar sobre los efectos medicinales de esta planta. Esto ha hecho que el agricultor forme parte del movimiento slow food, que defiende una alimentación meditada, ecológica, sustanciosa y sana. Sabe que las plantas de Stevia han chocado en otros países –en especial en EEUU- con la industria productora de edulcorantes sintéticos, entre ellos el espartamo, que ha perdido algunas batallas frente a la planta dulce en la producción de yogures edulcorados, galletas y refrescos. “Hay mucho dinero en juego”, sostiene Pàmies. Su interés en la difusión de los poderes de la Stevia no es económico, “Me gusta buscar las propiedades de las plantas, porque creo que es mejor lo natural que la química” –explica–. También las vende en el mercado de la Boquería, de Barcelona, y las regala a quienes se pasan por su finca. “Lamento que la Generalitat se meta conmigo y no con quienes dejan tóxicos en los ríos”. En cualquier caso, la Stevia es una planta ideal para ser autocultivada por uno mismo de forma sencilla para poder beneficiarse de tomar unas hojas a diario y de sus efectos más que probados para la salud. Lamentablemente algunas multinacionales de edulcorantes como Coca Cola, Cargill… han patentado un producto derivado de la Stevia. Por otro lado, las farmacéuticas apuestan por la producción artificial de tipo transgénico de la insulina como solución para abaratar los costos del tratamiento de la diabetes. Está claro que las grandes multinacionales no están dispuestas a que uno tenga en su propio balcón una fuente de salud.

Nota:

Actualmente se pueden adquirir la Stevia y otras plantas medicinales para autocultivo personal, en la Asociación sin ánimo de lucro , “Dulce Revolución de las Plantas Medicinales” que se ha constituido para fomentar el uso de plantas medicinales http://www.dolcarevolucio.cat/es/donde-hay-plantas

dijous, 29 d’abril del 2010

Xerrem! Grups de conversa en català a Badia del Vallès


Aquest mes d’abril, impulsats pel Servei Local de Català i el Pla de desenvolupament Comunitari de Badia del Vallès, s’han iniciat tres grups de conversa en català. iniciat a Badia del Vallès tres grups de conversa en català.
Els grups de conversa "Xerrem" tenen com a principal objectiu que la gent que s’hi inscrigui pugui practicar el català oral, adquirir més fluïdesa i perdre la por a parlar-lo.
Setmanalment, persones amb dificultats per expressar-se en català es reuneixen per parlar sota la supervisió de persones voluntàries amb domini del català oral, que els ajuden a aconseguir el seu objectiu.
Les sessions tenen una durada d’un parell d’hores i són totalment gratuïtes. Hi ha tres horaris diferents i es fan al Casal Cívic de Badia del Vallès.
L’únic requisit per inscriure-s’hi és tenir unes nocions mínimes de català oral.
Xerrem és una iniciativa promoguda per la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana) a la qual s’ha afegit Veu Pròpia.
Si teniu domini del català oral i voleu ser voluntari d’algun grup o voleu adquirir fluïdesa i perdre la por a parlar-lo, passeu pel Servei Local de Català de Badia (SLC)i us en donarem més informació.

També en trobareu més informació a:
http://www.veupropia.info
http://www.cal.cat

SLC de Badia del Vallès
2a planta del Casal Cívic
Pl. de les Entitats, s/n
93 729 96 08
badia@cpnl.cat

divendres, 16 d’abril del 2010

Calçotada intercultural a Badia del Vallès



El passat mes de març, els alumnes del nivell Elemental del SLC de Badia del Vallès van organitzar una calçotada.

Aquest és un curs molt heterogeni, format per persones nouvingudes: del Marroc, del Perú, de l’Equador, de Romania, del Senegal i gent nascuda a Catalunya i a l’Estat espanyol però hi ha molta cohesió al grup.

A l’aula, es va explicar què és una calçotada, es va donar la recepta de la salsa per als calçots i es van repartir les tasques per al dia de la calçotada. Alguns alumnes es van encarregar de la llenya i cadascú va portar la carn que es volia menjar. Una alumna va fer la salsa de calçots per a tothom i els calçots, les begudes i les postres es van comprar entre tots.

La calçotada es va fer a l’aire lliure, en un espai natural on hi havia graelles per coure calçots i carn, gràcies a la col·laboració de l’entitat badienca Cofradía Nuestro Padre Jesús Nazareno y Nuestra Señora de los Dolores, ja que una alumna del curs en forma part i va fer les gestions per poder fer ús del seu local.

La iniciativa va tenir molt bona acollida.

La fusió de tradicions fou indiscutible: van sucar calçots amb ximi xurri del Perú i amb la salsa típica per als calçots i van ajudar-se a fer la digestió amb l’exquisit te amb menta marroquí. Això sí, aprofitant en tot moment per parlar en català.

Tot un exemple d’entesa i d’integració!

dimarts, 23 de febrer del 2010

Marató solidària amb Haití - dissabte 6 de març


Des de la comissió de cooperació del Pla de Desenvolupament Comunitari i el servei de cooperació de l’Ajuntament de Badia, amb la col·laboració de moltes entitats de Badia, estem organitzant una marató solidaria amb Haití que tindrà lloc el dissabte de 6 març, durant tot el dia. Hi tindran cabuda tot tipus d’actuació: música de diferents estils i llocs del món, venda d’artesania, representacions teatrals, balls folklòrics, tallers de diferents tipus, intervenció d’Intermón Oxfam i Medicos sin fronteras i per acabar un concert de caire benèfic amb artistes de renom.

Intentarem aconseguir les màximes aportacions econòmiques i projectar una imatge positiva del nostre municipi. Badia s’ho mereix i Haití ho necessita!

Pots fer la teva aportació que anirà íntegrament a les ONG Medicos sin fronteras i Intermón Oxfam:

Caixa Penedès
2081 / 0376 / 74 / 000004693

RUTA A PIE POR SABADELL - 14 de marzo- organizada por el Banco del Tiempo



Cementerio- la Salut - serra de Sant Iscle - Togores - font de Can Morages -torrente de colobrers- Rio Ripoll - Cementerio

Iremos en autobús hasta Sabadell Centro, desde allí cogeremos la L 4 que nos dejara delante del cementerio.

Este itinerario recorre la Sierra de Sant Iscle por el sector más oriental del término municipal de Sabadell. Empezaremos cerca de la capilla de Sant Nicolau, datada entre los siglos X y XI, con unas maravillosas vistas sobre el rio Ripoll. El recorrido continúa por el santuario de la Salud y la sierra de Sant Iscle, donde disfrutaremos de una bonita panorámica de la ciudad de Sabadell. El camino pasa por lugares húmedos como el meandro del río Tort y por bosques de encinas y pino blanco hasta la ermita de Togores. Desde allí y en dirección al torrente de Colobrers pasaremos por el Pi de las tres Brancas y al final antes de tomar el torrente de Colobrers hacemos parada en la fuente de morages, donde almorzaremos y podremos surtirnos de agua.

El torrente de colobrers transcurre por un lugar natural y espectacular con gran variedad de especies vegetales. Hay árboles de ribera, chopos, saucos y plátanos. Los acantilados son de una formación de piedra tosca, de gran belleza y rodeada por altos riscos y la fuente de la Tosca nos aparece como un manantial natural. El recorrido pasa por Can Pages.

Desde aquí bajamos al río Ripoll y retornamos pasando por el margen Izquierdo, camino al Prat Vell y Can Catala, el menos urbanizado, hacia el Área recreativa de Sant Vicenç de Jonqueres, una fuente y una barbacoa a posposición del personal y el área de descando de Can Amat. Pasado este punto y a la altura de Can Puiggener es muy interesante ver la concentración de aves . anades, grullas y otras, ademas de cabras y otras especies que ayudan al mantenimiento del sistema. De allí hasta el area de descanso de la fuente dels Degollats podemos ver curiosas cuevas a la altura geograficamente del hospital Tauli. Ya desde alli y pasando por otro área de descanso al lado del río Ripoll. llegamos a la altura del puente de la Salut, Tomamos el camino de la Izquierda y llegaremos a la carretera , cruzamos y encontramos unas escalinatas que nos llevaran hacia el cementerio de Sant Nicolau la Salut, aquí termina el recorrido.

Datos de la salida:

Lugar de encuentro:Parada de autobús c/ Burgos, antes de las 8.30 (hora en que sale el autobús)

Duración del recorrido a pie: Unos 12 Km. aproximad amente, tardaremos unas 2.30 h. mas o menos, con paradas incluidas.

Recomendaciones: Calzado de montaña o cómodo, agua, almuerzo y algo para la lluvia.

Esta actividad esta destinada a todo el que nos quiera acompañar, incluidos niños, pertenezcan o no al Banco del Tiempo, seria interesante os apuntarais antes de la salida, para poderos esperar en la salida del autobús.

Para la hora de comer estaremos en casa, seguro que satisfechos y llenos de energía.

Arxiu del blog